27.02.2012

Cupcake Yastık

Pin It

Tam bir tutorial olamayacak bu defaki, zira geçtiğimiz yıl diktim bu yastığı (aşama aşama fotoğraflayamadım) ve tamamen el yordamıyla diktiğim için patronu vs. si yok. Dolayısıyla anlaşılmayan yerleri sorun, anlatayım :)


MALZEMELER
Üç renkte bildiğimiz polar kumaş kullandım. Beyaz ve açık kahveden yarım metre, pembeden küçücük, 20x20 cm'lik bir parça iş görüyor. Uygun renkte iplik, pasta süsü yerine rengarenk ince cam boru ve kum boncuklar, çileğin yeşil tomurcukları için yeşil kum boncuklar, çileğin yaprakları için de çok az miktarda yeşil keçe lazım. Bir de boncuk elyaf tabii...

ADIM ADIM
Cupcake Tabanının Hazırlanması: İşe açık kahve polarınızdan küçük bir tencere, orta boy bir pyrex kabı gibi yuvarlak bir şablon yardımıyla cupcake'in tabanını oluşturarak başlayın. 2 cm'lik dikiş payı bırakmayı unutmayın...

Sonra yine açık kahve poları resimdeki gibi 3-4 cm aralıklarla ince ince katlayarak iğneleyin. Nervür yapar gibi, ama incecik... Plilerin en kalın yeri 1,5 cm filan olacak, uca doğru da iyice incelecek. Plilerin üst uçlarını sıfırlayarak bitirin, makineye çekin.. Bu nervürlerin eşit uzunluklarda olması gerek. Bu işlemi elinizdeki kumaş, kestiğiniz yuvarlak tabanın çevresini dolanacak ebada gelene kadar tekrarlayın. Nervürlere vereceğiniz uzuuuun üçgen şekil sayesinde cupcake tabanının da yukarıya doğru genişleyen konik bir yapıda oluştuğunu göreceksiniz.

Tabandaki yuvarlak parça ile nervürlü yan parçayı dikerek birleştirin. Cupcake tabanının kremayla buluştuğu üst kenarı belirginleştirmek için, resimdeki çıkıntıyı oluşturmak üzere araya bir miktar elyaf koyarak tabanın üst yan bölgesinde çepeçevre bir kanal oluşturun. Bu dikişi elle yapabilirsiniz, makine dikişi gibi sık aralıklı bir dikiş olması gerekmiyor.






Kremalı Üst Parçanın Dikişi: Yandaki örneği isteğinize göre büyüterek patron olarak kullanabilirsiniz. Eliniz-gözünüz doğru ölçüyü bilecek zaten... Beyaz polarınızdan bu ikizkenarımsı parçalardan 6 tane kesin (2 cm dikiş payını unutmadan!) ve birbirlerine dikin. Üst parça da böylece hazır..










Cupcake'in Birleştirilmesi: Üst parçayı eşit miktarlarda büzüştürerek dikeceğiz alttaki parçaya -ki kek hamuru pişerken coşmuş-taşmış-kabarmış görünsün. Ama burda dikkat edilmesi gereken tek şey üst parçanın büzgüsünün her yerde aynı olması değil sadece, bir de bu dikişin alt parçada oluşturduğumuz kanalın dikişiyle çakışması gerektiği. Sebep de basit, alt parçadaki kanalın üst ucundan dikersek kanal dışa doğru çıkıntı yapamıyor. Dolayısıyla dikişin dibinden birleştirmek en güzel görüntüyü veriyor.

İpin Ucu: Ben bu büzerek dikme işlemi sırasında elyafı hem alt hem de üst parçanın içine koymuştum, daha kolay ilerlemişti. Tavsiye ederim.

Çileğin Yapımı: Pembe polardan 15 cm çaplı bir daire kesin. Bu daireyi pasta gibi beş dilime böldüğünüzü farzedin, resimdeki gibi beşte birlik bir dilimi kesip çıkarın. Kalan parçadaki kesik yarıçapları (a ve b) dairenin merkezinden başlayarak dikerek birleştirin ve böylece bir koni oluşturun.

Sonra bu koninin içini tıkabasa elyaf doldurun ve dairenin çevresi (koninin tabanı) boyunca düz dikiş atın, sonuna geldiğinizde ipi iyice çekin, koninin tabanı büzülsün, koni çileğe dönüşsün! Sıkı sıkı düğümleyin. Sağlam bir ip kullanmazsanız ip kopabilir, sizi sinir edebilir... Yeşil keçeden fotoğraftakine benzer bir parça kesip çileğin üst kısmına yaprak niyetine dikin. Sonra da yeşil boncuklarla çileğinizin beneklerini oluşturun.. Süper matematiksel bu beneklerin dizilimi, dolayısıyla gelişigüzel yapmazsanız daha gerçekçi görünecektir...




Pasta Süslerinin Dikilmesi: Rengarenk kum boncuklarınızı, cam borularınızı ipinizi fazla germeden, sanki pasta süsleri dökülmüş gibi bir görünüm verecek şekilde beyaz kremanızın üstüne dikin.













İpin ucu: En doğal görüntü bu boncukların yoğunluğunun çileğe yakın yerlerde artması, kenarlara doğru azaltılması ile sağlanıyor. Ben denedim yanıldım, siz yanılmayın...
Pasta süslerini dikmek işin bence en uzuuuun ve meşakkatli tarafı ama cupcake'i cupcake yapan da onlar ;)
Hı, bir de yastık uzun ve sıkıcı göründüyse her zaman boyutları küçülterek cupcake yılbaşı süsleri yapabilirsiniz ;)

21 yorum:

  1. Ne kadar cici birşey bu :) Ba-yıl-dım :)

    YanıtlaSil
  2. inanılmazın ötesinde güzel, benim gibi bir cupcake hastasına göre tam, keşke benim olsa bu güzellik :)

    bak buradan cupcake hastalığımı görebilirsin :)

    http://rainbowgatherer.blogspot.com/2012/02/welcome-to-my-kitchen.html

    YanıtlaSil
  3. @demet: teşekkür ederim! :)ben de bir yerden görüp denediğim şeylerden çok uydurduklarımı seviyorum bunun gibi, sonucu heyecanlı oluyor.. gerçi güzel görünmeseydi biraz hayal kırıklığına uğrardım sanırım, o pasta süslerini dikmek biraz vaktimi çaldı zira ;)

    @rainbow gatherer: cidden çok zor değil yapmak, biraz daha küçük boyutlarda dene istersen ;) ben cupcakelerin tadından çok görüntüsünü seviyorum -neyse ki- ama aynı şeyi macaronlar için söyleyemeyeceğim.. guilty as charged :P

    YanıtlaSil
  4. Çok tatlı bişey bu yaaa bayıldım bloguna da :)

    YanıtlaSil
  5. olsun ama çok tontiş olmuş sevdim eline sağlık .)

    YanıtlaSil
  6. @Balköpüğü: :) ben de öyle hissediyorum bu yastıkla ilgili.. ayrıca teşekkür ederiim!

    @Stil Direktörü: diyorum ya, hele gördüğüm kadarıyla senin için, pek de zor sayılmaz yapmak ;)

    YanıtlaSil
  7. nası bir güzelliktir bu ya böyle bayıldım bayıldım:)

    YanıtlaSil
  8. ne kadar tatlı birşey!
    evimde olsa gördükçe yüzüm güler!

    YanıtlaSil
  9. İnanamıyorum ne kadar yeteneklisin :)

    YanıtlaSil
  10. Çok ama çok güzel olmuş, tam benlik, arşive aldım bir gün dikmek üzere :)
    Eline, fikrine sağlık.

    YanıtlaSil
  11. ya dediğin kadar varmış yüzümü yastığa gömmek istedim şuan çok başarılı

    YanıtlaSil
  12. çok hoş bi yastık ellrinize sağlık

    YanıtlaSil
  13. : ) beğenmenize çok sevindim.. cupcake sevenler bol evet, ve sizi hayal kırıklığına uğratmayacağım! :P yakında bir cupcake bere tutorial'ı geliyor ki, hem çok sevimli, hem de bir buçuk yıldız veriyorum zorluk derecesine! :)

    YanıtlaSil
  14. ya bunu bana ver, ya da sat ben alayım! hemen! :) Çok lezzetli görünüyor :)) hmmmm :))

    YanıtlaSil
  15. Tebrik ederim muh-te-şem olmuş.

    YanıtlaSil
  16. @ Rüzgara Dogru: sahiplenen çıktı o cupcake yastığı ama işte balık tutmayı öğrettim ama ben yukarıda :)

    @ Nalan Ünal: çok teşekkür ederim :)

    YanıtlaSil
  17. bu da çok leziz gözüküyo, tam yemelik :)))
    ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  18. ben amuda da kalsam o balığı tutamam, kaabiliyet ve sabır meselesi bu da. bende o kadarı mevcut değil maalesef.

    YanıtlaSil
  19. oyy oyy tam benlik bu ya! bayıldım!

    YanıtlaSil
  20. Elinize sağlııık... Yeni keşfettim bloğunuzu ve hem bloğa hem de bu pofuduk yastığa bayıldım, bayıldımm... :))

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...