26.09.2012

Biri yapmalıydı: How to Smeg-ify Your Fridge



 ÖNCE – SONRA 
BEFORE - AFTER 



NERDEN ÇIKTI?
SMEG aşkıyla yanıp tutuştuğumu anlatmış mıydım size hiç? Yumuşacık, şeker renklerinde caanım beyaz eşyalar! Yuvarlak kenarlı, atraksiyonel kollu... Benim mutfakla fazla ilgim yok. KitchenAid mikserlere verebileceğim potansiyel paralara acıyorum. Ya da AGA fırınlara... Ben hakkını veremem onların. O işler Fiona’dan sorulur. Ama iş SMEG’e gelince akan sular duruyor. Geçenlerde, ki evde sıradan bir gündü, eski küçük buzdolabıma boş boş bakıp kendi kendimden utanıyordum. Ani ve çok zekice (!) bir dürtüyle bilgisayara koşup google’a “how to smeg-ify your old fridge” yazdım ve Bilişim Suçları departmanından bir memurun kapıda belirmesini beklerken konuyla ilgili çıkan sonuçlara tıkırdamaya başladım. Elbette bu müthiş fikir başka kimsenin aklına gelmemişti! Ve fakat ‘SMEG’, ‘old fridge’, ‘how to’ sözcük gruplarına anlam vermeye çalışan zavallı arama motoru bana bol bol ilham sundu. İşte mutfağımın bu çok cool üyesi böyle oluştu. ^^

THE INSPIRATION IS...
Have I ever told you about my love for the SMEG line? The beautiful appliances with soft, sweet colors, round edges and quaint handles... Yeah that’s what i mean J I don’t have much interaction with my kitchen save for painting and remodeling it.  I pity the potential amounts of money I could waste on KitchenAid mixers, or AGA ovens. I could never do justice to them, those are all Fiona’s area of expertise. BUT, SMEG is a whole different story! The other day, a very ordinary day in my apartment, I was looking at my old small fridge and feeling ashamed of myself for the state it is in. With a sudden and rather brilliant (!) impulse I just knew what to do to make things right! I ran to my computer and googled “how to smeg-ify your old fridge”, waiting for an officer from the Department of Cyber Crimes to appear at my doorstep any second.  I clicked away all that google had to offer. Of course no one else had an epiphany like I did and there were no clear tutorials on smurfing, sorry, smegifying one’s fridge but the poor search engine, assuming the user is in her right mind, went on and showed me pictures of pretty amazing stuff. This is how this cool member of my kitchen came to be! ^^

MALZEMELER

Buzdolabını boyamak için:
-          Maskeleme bandı
-          İnce – orta kalınlıkta zımpara
-          Beğendiğiniz renkte yağlıboya ve iz bırakmayacak yumuşak küçük bir rulo, tiner
-          Veya spray boya
Yazı için:
-          İstediğiniz renkte akrilik boya
-          Bulaşık süngeri
-          A4 Etiket
-          İnce uçlu makas
-          İnce fırça
-          Aseton ve minik pamuklu çubuklar

ADIM ADIM
Yüzeyi boyaya hazırlama: Buzdolabınızı güzelce zımparalayın. Farkında mısınız, her tutorial’a “soğanları pembeleşinceye kadar kavurun” misali bu adımla başlıyoruz son zamanlarda :)
Zımparalama sırasında plastik parçalara değmediğinize, zımparalama sonrasında da tozları tam olarak sildiğinize emin olun. 


Buzdolabının boyanması: Spray boya kullanıyorsanız boya kutusundaki talimatlara göre bekleme sürelerinizi ayarlayabilirsiniz. Ben çamaşır makinesini zımparalamadan spray boyayla boyamıştım, çok da  güzel olmuştu. Ancak maales, istediğim renkte spray boya bulamadım bu sefer. Dolayısıyla küçük bir kutu (0.7 L) yağlıboya, zımpara ve ruloyla haşır neşir olmak zorunda kaldım. Sprayden daha zor ama çok zor değil. 

Maskeleme bandınızla boyanmasını istemediğiniz tüm plastik yüzeyleri kaplayın. Yağlıboya kullanıyorsanız rulonuza yeterli miktarda boya alıp fazlasını akıttıktan sonra (ve elbette yere eski gazeteler filan serdikten sonra) Buzdolabınızı bir kat boyayın. Spray boya kullanıyorsanız maskeleme bandınızın bir ucu buzdolabınızı diğer ucu kocaman kocaman gazete kağıtları veya naylonları tutacak. Sprayin sıkacağınız nokta merkezli, bir metre yarıçaplı bir daireye yayılacağını hesaplayarak işlem yapın. Asla aynı yere çok fazla boya sıkmayın  ve asla  15 cm.den daha yakın mesafeden spray sıkmayın aksi halde damlacıklar oluşturur ve bu damlacıklardan kurtulamazsınız. Ve fakat çok daha kolay çalışılıyor spray boyayla haberiniz olsun ; )

Boyanın kurumasının beklenmesi, beklenmesi, beklenmesi, beklenmesi: Yağlı boyanın kuruma süresi çok saçma bir şekilde 24 saat. İki kat arasında 24 saat beklemeniz gerekiyor. Ölüm gibi! Yapacak birşey yok, bekleyin...  Bir de, arkamdan “ne gadan da sabırsız, bi o gadan muzır, pehpeh pehpeh pehpeh peeeh!” diyeceğinizi bilsem de DIY uğruna itiraf etmem gerekiyor ki 2-3 saat sonra dokunmayı denedim, 15 dakika önce sürülmüş oje gibiydi, parmak izim kaldı. Sonuç: kimseyi dolaba yanaştırmayın, gerçekten kurumuyor.  Rulonuzu sokun tinerin içine, ertesi akşam çıkarıp silip ikinci katı atın. Bir 24 saat daha bekleyin. Gittikçe daha saçma bir boyut kazanıyor değil mi? Hatta eğer üstüne birşeyler yazacaksanız, dolayısıyla şablon yapıştırmanız gerekiyorsa bence 48 saat bekleyin. Ben öyle yaptım. Hatta kendimi tutamayacağımı bildiğim için haftasonu evde durmadım! 

Şablonun oluşturulması: Eğer bir tarafı yapışkanlı, diğer tarafı plastiğimsi bir malzeme bulabiliyor ve bu malzemeye herhangi bir yazıcı ile müdahale edebiliyorsanız en güzeli. Ancak ben sıradan A4 etiket kullandım. Word’de sayfamı yan çevirdim, atraksiyonel fontlarımı gözden geçirdim, hoşuma gideni kocaman kocaman puntolarla yazdım ve çıktısını aldım. Sonra yazının içini kestim, yani siyahları; ince ince, minnacık bir makasla. Font bol kıvrımlı olduğu için adacık gibi kalan beyaz  bölümler oluyor, onlar için resimdeki gibi birkaç bağlantı noktasını bırakın. Oraları sonra elle boyayacağız.


Şablonun uygulanması: Şablonu oluşturduktan sonra buzdolabınızın üstünde uygun bir yere yapıştırın, kuru bir bulaşık süngerine istediğiniz renkte ve az miktarda akrilik boya alarak tamponlaya tamponlaya şablonun üstünden geçin. Benim gibi açık bir renk seçtiyseniz ilk katta fazla bir değişiklik olmayacak. Ama paniğe mahal yok. Sakın “daha fazla süreyim bari” de demeyin, A4 etiketi ne kadar ıslatırsanız o kadar buruşacak, kenarlardan o kadar çok boya sızacaktır. Bir saat kadar kendi haline bırakın kurusun. Bir saat sonra yine az miktarda boyayla bir kat daha boyayın. Kuruyunca gerekiyorsa bir kat daha... En son katı sürdükten 2 saat sonra da şablonu dikkatlice çıkarın. Boyanın taştığı yerlere asetonla müdahale edebilirsiniz. Akrilik boyayı çözer, yağlıboyayı fazla etkilemez aseton. Aralardaki bağlantı parçalarının altında boyanması gereken yerleri ince uçlu bir fırçayla bir kaç kat boyayın. İstiyorsanız asetatlı bir kalem veya bir CD kalemi ile gölgelendirme de yapabilirsiniz ;) Size kalmış! 


Öpoorum!


EQUIPMENTS
To paint the fridge:
-          Masking tape
-          Mild to medium sandpaper
-          Oil color of your choice and a small soft paint roller that won’t leave marks, paint thinner
-          Or spray paint
           To paint the inscription:
-          Acrylic paint color of your choice
-          A kitchen sponge
-          A4 Sticker paper
-          Sharp pointed scissors
-          A fine precision brush
-          Nail polish remover and q-tips

STEP BY STEP
Preparing the surface for the paint: Sand your fridge thoroughly. Have you realized that we start each tutorial with the same step just as the recipes all go “ Saute the onions and garlic first” ? 
Try not to touch the plastic parts on your fridge while sanding and make sure that you have cleaned all the dust of the sanding process with a wet cloth afterwards.






first layer
Painting the fridge: If you are going to use spray paint, you can follow the instructions on the can for the time needed for the paint to dry. I have used spray paint while painting my washing machine and it has turned out pretty amazing (easy application, no sanding, great coverage, beautiful color). But unfortunately, this time I could not find the shade I was looking for in the spray paint section. So I had to make friends with a small can of (0.7 L) oil color, sandpaper and paint roller. This is a bigger fuss than spray paint but not difficult to apply at all.

second layer
Cover all plastic parts with your masking tape. If you are using oil color, lay sheets of old newspapers on the floor under the fridge. Load your roller with enough paint and paint your first layer. If you are using spray paint lower half of your masking tape should stick to your fridge and the upper half should stick to huge sheets of newpaper or giant plastic bags. Always keep in mind that the paint particles will spread in a circle of 1 meter radius with the center being where you originally aimed at. Never spray too much paint on the same spot and never spray holding the bottle closer than 15 cms to the surface, or else there will be nasty droplets which you can do nothing about, save for sanding and respraying after it is dry. However, just for the record, application of spray paint is way easier!








Waiting and waiting and waiting and waiting for the paint to dry: The time needed for the oil color to dry is a ridiculous 24 hours. I read this after applying the first layer and wanted to die! But there is nothing to do but wait. And I know I set the stage for you to mock me for my impatience and childish ways  but I have to admit for the sake of DIY that I did actually try touching the surface to check if it has dried after a few hours aaaand it was like nail polish applied 15 minutes ago. My fingerprint remains... The result: never let anyone –no pets, no kids, no husbands, no boyfriends- near the fridge, the paint really needs A LOT of time to dry. Put your roller in paint thinner, take it off the next day, clean the extra thinner and paint the second layer. Wait for another 24 hours. This is getting more and more irrational, right? And if you are planning to write something on the fridge as I did, which means you’ll be using a sticker template, I suggest you wait for 48 hours. That’s what I did. And knowing that I wouldn’t be able to stop myself from sticking that template on the fridge I refused to stay at home and went all the way to Istanbul that weekend! 

Making  and using the template: I used an  ordinary A4 sticker and a whimsical font, printed it and cut the inside of the letters – the black parts. But since the font is quite swirley, there were little “islands” of white paper which had to remain on the template. You can leave small pieces to connect these islands and paint them later.


Place the template on your fridge and let the sticky back side adhere to the surface. Put a small amount of acrylic paint on your kitchen sponge and softly apply it to the template. If you are using a light color like I did the first layer will make you want to apply more paint immediately. Resist the temptation, for the wetter your paper gets, the more leaks of paint around your finished letters. Leave it to dry for an hour and repeat the process until you are happy with the consistency of the color of letters. After applying the last layer wait for 2 hours and remove the template carefully.   

You can use your nail polish remover and q-tips to softly erase the leaks. Nail polish remover erases acrylic paint well, doing little to no harm to oil color. You could paint 3D shadows with a marker or a CD pen if you like ; ) It’s all up to you!



Kisses!





31 yorum:

  1. biri yapmalıydı ve bu sen oldun... harikasın:)
    iyi iş çıkarmışsın ve çok gzel olmuş. kutlarım seni:)
    iyi günlerde kullan
    sevgilerimle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim :) pek alakası yok güzelim SMEG'lerle ama gördükçe güldürüyor beni bu hali :)

      Sil
  2. süper olmuş :) cesaret edebilsem su yeşiline boyamakta bir an tereddüt etmezdim benimkini :) peki spray boya ne kadar zamanda kuruyor acaba?

    YanıtlaSil
  3. çok teşekkürleer! :) cesaret edilmeyecek birşey yok. valla! :)

    spray boyada katlar arasında 2 saat beklemiştim sanırım ben, ertesi gün de şablon yapıştırılabilecek kıvama geliyor. Yalnız yağlıboya daha parlak oluyor spray boyadan. Hani beklentin pırıl pırıl vernikli gibi bir etkiyse yağlıboyayı tavsiye edebilirim ancak, yoksa spray boyada istediğin ton varsa hemen graffiticiye bağla derim ^^

    YanıtlaSil
  4. neler neler yapmış bizimki derken aradaki barneyi görünce koptum iyi mi:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. beklerkenki modumu o kadar iyi anlatıyor ki! :)

      Sil
  5. teşekkür ederim, geldim bile :)

    YanıtlaSil
  6. biliyorsun ki evimde bir adet dümdüz beyaz buzdolabı var =)
    artık pembe çamaşır makinemle uyumlu bir renk mi olur yoksa oyuncaklı bir şey mi olur...
    lalllalalaa =))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yavruağzı, somon, uçuk tatlı sarı (uçuk, tatlı sarıı! <3) benim aklımdaki renkler. Ama bi Designer's Guild katalogları kurcalarız daha atraksiyonel kombinasyonlar için ;) Totally Cool! :D

      Sil
  7. Emeğine sağlık, oldukça zahmetli görünüyor fakat harika olmuş... ayrıca köşede çok şeker görünüyor...Takipteyim :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beklemesi can sıkıcı sadece, yoksa dolap da küçük olduğu için yormadı.
      Çook teşekkür ederim! Ben de! :)

      Sil
  8. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  9. ılk once yurtdısından bıyerden aldın sandım resmı o kdr begendım ınanılmaz olmus.. ellerıne saglık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ciddi misin? çoook çok teşekkür ederim! çok mutlu oldum! :)

      Sil
  10. Blogunuzu yeni keşfettim, yaptıklarınız süper ve buzdolabında harikalar yaratmışsınız ama bence daha süperi anlatım dili! Okurken eğleniyor insan :) Bundan sonra sıkı takipteyim, sevgiler ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hoşgeldiin :) beğenmene çok sevindim! her zaman beklerim!

      Sil
  11. Beğendim ! Takibe alıyorum canım ;)

    YanıtlaSil
  12. Süpersin valla. Şiiipşirin olmuş. Güle güle kullan. Yazdıkların beni güldürdü. Okurken neşem yerine geldi. Sağol valla.

    YanıtlaSil
  13. harika olmuş, rengine bayıldım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok teşekkür ederim! :) sprayden vazgeçmeye değecek bi renk bence de ^^

      Sil
  14. What an awesome DIY - the fridge looks so much better now! Thank you so much for taking a moment to stop by and say hello. ;-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. thank you! :) btw i do love the Dapper Bun, so inspiring! ^^

      Sil
  15. thank you so much for making the worl a little smaller ;) xoxo

    YanıtlaSil
  16. Bende bir şifonyer boyadığım için yağlı boyanın o kuruma süresinin insanı ne kadar deli ettiğini iyi bilirim :) sanırım yağlı boya insana sabrı öğretiyor :)

    Anlatım, yapılan işler ( blogunuzdaki tüm postlar ) harika gerçekten. Ellerinize, emeğinize ve sabrınıza sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok çok teşekkür ederim!

      yağlıboya çıldırtıcı gerçekten di mi? olsun sonuç iyiyse mesele yok. linki var mı şifonyerin, meraklı bir insanım ben :)

      Sil
  17. Tek kelimeyle bayıldım!!! <3 Hem buzdolabına, hem de anlatımına :)

    http://tasarimyagiyor.blogspot.co.at/

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...