4.04.2012

Orta Sehpam, Değiş, Dönüş!

ZORLUK DERECESİ




ÖNCE - SONRA













NERDEN ÇIKTI

Diyorum ya, öğrenci evinden kalma çok şeyimiz var... Ben eşyaları kolay atabilen bir insan değilim, ama onlardan sıkılıyorum... Onlardan sıkılmasam verdikleri havadan sıkılıyorum. Canım başka bir tarzı çözmek, ayrıştırmak, analiz etmek ve tamamen hakim olup kullanılmış bir mendil gibi onu da bir köşeye atıvermek istiyor. Evime sorun, çok riyakar, çok güvenilmezim bu konuda...

Sehpalarımız vardı.. Hikayeleri vardı o sehpaların. İki arkadaşımız önce aşık oldu, sonra birlikte yaşamaya başladı, birinin eşyalarının bir kısmı boşta kaldı, biz o sırada yeni bir eve taşındık, ev eşyalarımıza büyük geldi, belki biraz da büyüdük o sırada bilemiyorum, orta sehpamız ve eskortları geliverdi. Ama en sevimsiz sarı-kahve tahta rengideydiler... Göz yumduk. Üstüne kahvemizi koyuyorduk, kitaplarımızı koyuyorduk. Bira şişelerini bardak altlığı olmadan gezdirdiğimiz günlerdi. Sonra biraz daha büyüdük. Hep büyüyoruz zaten niyeyse... Neyse, 37 ekran televizyon olmaz dedik, çünkü artık televizyon seyrediyorduk... Güzel, büyük bişey alalım dedik. Biz büyüdük, o da büyüsün... Ben "kat'iyyen" izin vermedim o yeni televizyonun boş bir duvarın önünde durmasına, bir tv ünitesi çizdim, gittik yaptırdık... Maun ve beyaz lake... füme camları bile vardı! E ama orta sehpanın bebek kakası rengi ne olacaktı? "Ikea'da" dedi bir kaç ses birden, "çok güzel, hem de çok ucuz orta sehpalar var, görsen bayılırsın..." Bakıştık sehpayla.. "Yok" dedim, "bu sehpa kalsın"... Hı üstündeki yuvarlak yuvarlak bardak izleri gitti zımparalayınca ama o hala daha önce yaşadığı evlerin, tanık olduğu dostlukların, sabahlamaların, sıçtın mavilerinin, üstünde çalışılan arkadaş notlarının, yenen uyduruk pizzaların, evimize giren çıkan herkesin herkesin izini taşıyor... Vazgeçmemeyi tercih ettim işte... Sebebi bu :)

MALZEMELER
-Standart orta boy, orta sertlikte bir boya fırçası (Bu işte kullanıp atmaya hazırlıklı olun)
-Pelesenk rengi (biliyorum tamam!) yat verniği/vernikli ahşap koruyucu (Cuprinol, Bauhaus)
-Zımpara (orta-sert)
-Sehpa
-Duvar kağıdı
-Sehpa ölçüsünde kesilmiş cam

ADIM ADIM
Zımparalama: Güzel havalandırılabilir ve tozların kolayca temizleneceği bir alana alın sehpayı/masayı/neyi dönüştürüyorsanız... Sonra zımparayı elinize oturacak boyutta kesin, başlayın zımparalamaya... Güzel zımparalayın, bütün vernik çıksın, sehpanın parlayan hiç bir yeri kalmasın, ağacına dokunana kadar zımparalayın. Sonra sehpayı güzelce silin, ortamdaki tüm zımpara tozlarını temizleyin ki yeni verniğin üstünde baloncuk gibi izler olmasın.
Vernikleme: Fırçanızı renkli yat verniğine daldırın, verniğinizden çekinmeden bolca alın. Sehpanın üstünü ağacın damarları yönünde (benimki boyunaydı) vernikleyin/renklendirin. Fırçanın orta sertlikte olma sebebini bu noktada anlayacaksınız. Fırçanın kılları verniği homojen dağıtmayacak. Leziz bir ağaç efekti oluşturacak... Fondaki damarlara yenilerini eklemiş olacaksınız. İlk katın dokunabileceğiniz kadar kurumasını bekleyin, kullanacağınız yat verniğinin üstünde de yazar, ama yarım saat sürmeyecektir. Bir kat daha atın... Bırakın 24 saat kurusun. Hı o fırçayla da hiç uğraşmayın tinerdi minerdi.. Atın gitsin.. Sinir etti beni!
Süslemece -completely optional-: Bir süre kullandık sehpamızı, yalancı -ama çok inandırıcı- ağaç desenleriyle... Sonra bir gün salonun bir duvarını duvar kağıdı kapladım. Aradan bir kaç ay geçti. "Hmm" dedim bir sehpaya bir duvara bakarak. O anladı zaten o sırada niyetimi, ama mutluydu. Görmüş geçirmiş ve mutlu bir sehpa zaten benimki... "E hadi madem" dedi, hemen hevesle gittim kalan duvar kağıdı parçalarımı aldım. Üstüne uygun bir parça kestim, bir cam kestirdim, en sevdiğim kitaplarımı, Bodrum'da Denizyıldızı'ndaki çocukla muhabbet ede ede aldığım denizkabuklarını çıkardım, seçtim aralarından... Sonra çiçeğimin saplarını verev verev kestim, plastik şişeden bozma vazomun içine bir kesme şeker attım, aspirin mi atsaydın acaba diye endişelendim bir kaç saniye, sonra geçti... Bunlar hep optional biliyorsunuz değil mi? :)

15 yorum:

  1. aaaa ellerine saglık muhteşemmmmm olmuş bayıldım :)


    begumyagci.blogspot.com

    YanıtlaSil
  2. harikalar yaratiyorsun, masallah! : D

    YanıtlaSil
  3. Orta sehpayla aynı duyguları yaşadım postu okuyunca, ben de mutlu oldum:P

    YanıtlaSil
  4. aa o kanepeden ve ustundekı yastıkların aynısından otruma odamda varr :) ellerıne saglık bu arada cok guzel olmssss

    YanıtlaSil
  5. Bende de böyle bir sehpa var ve çatlamaya başladı sürekli kullandığım için ama bne ne bu boyama işinden anlarım nede bu şehirde bu buya malzemelerini bulabilirim.En azından sizin adımlarınızdan yola çıkarak yapardım belki.İnanılmaz şık ve dahice olmuş.Çokta yakışmış odanın dekoruna.Ellerine sağlık çok çok beğendim:)

    YanıtlaSil
  6. çok güzel olmuş elinize sağlık :))

    YanıtlaSil
  7. bayıldımmmmmmmm!
    su şişesinden bozma vazonun da öyküsünü anlatsana. hatta her yaptığının. seni okumak çok keyifli çünkü. bu arada o kanepeye ve yastıklara bayıldım. nereden?

    YanıtlaSil
  8. ne güzel olmuş işte:)
    güle güle kullan!

    YanıtlaSil
  9. çok güzel olmuş..bardak altlığı klübüne hoşgeldin:)

    YanıtlaSil
  10. mükemmel olmuş! bayıldım. ben de eşyalarımı atmaktansa değiştirmeyi sevenlerdenim. kendi masam için de boş bir zamanımda böyle bir şey deneyeceğim. ellerine sağlık :)

    YanıtlaSil
  11. hepinize çok teşekkür ederim :)
    Rüzgara Doğru, kanepe ve yastıkların çoğu ikea, biri (be happy yazan) mudo, şu sol uçtaki tüylü tüylü dore simli krem rengi silindirik olanı da ben ördüm :) yapıcam vazonun da resimlerini çektim.. soon! :)
    zeys, aslında sevmiyorum gidip birşeyleri takım halinde almayı, ama o kadar evde hissettim ki ikea'daki odada bu kanepeye oturduğumda, ölçüleri benim salonumla tamamen aynıydı, eşyaların yeri aynıydı, duvarın rengi bile aynıydı..(bir de tabi fiyat/performans oranı harikaydı!) şüpheye yer kalmadı :)

    YanıtlaSil
  12. a süper olmuş ben bayıldımmm

    YanıtlaSil
  13. sadece neyin nasıl yapıldığı değil, hikayesi olan herşeyi çok seviyorum.
    çok başarılı bir iş çıkarmışsınız. elinize, kolunuza sağlık.
    iyi günlerde kullanın
    keyifli bir blogunuz var sık sık uğrarım ben:)
    sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Benim gibi hisseden insanlar var buralarda ne güzel! her zaman beklerim :)

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...