15.01.2013

Arabanızı Kardan Temizlemek için Eldivenli Buz Kazıyıcı Yapımı - How to Make a Snow / Ice Scraper Mitt


Üstü karla kaplanmış arabanıza ulaşınca eldivenlerinizi evde unuttuğunuzu farkediyorsunuz, buz kazıyıcıyı soğuktan kızarmış ellerle tutup ön camı temizlemeye razı oluyorsunuz değil mi? Olmayın! :)

You realize that you have left your gloves back at home when you reach your snow covered car and settle for a cold and painful little adventure with your ice scraper and bare, red, sore hands, don't you? Well, don't! :)

NERDEN ÇIKTI?
Geçen hafta kar Ankara’ya ulaştı. 10 yıl olacak neredeyse Ankara’ya taşınalı, her türlü sefilliğini yaşadım, arabayla kaydım, vasıta bulamayıp saatlerce yürüdüm, işe defalarca geç kaldım, gidemedim, tatil oldu diye sevinemedim çünkü eve dönemedim, ofiste mahsur kaldım, evde mahsur kaldım, avm’de mahsur kaldım, doğalgazsız kaldım, kontör yüklemeye gidemedim… Tea-light mumlarla ısınmaya çalışırken evi yakıyordum bir seferinde (o mumları bitişik nizam çoklu yakmayın yuğrum, parafin alev alıyor! Yemek masasının üstünde kamp ateşi gördü bu gözler!)

Soğuktan ve soğuğun getirdiği tüm sefillikten tiksiniyorum, evet. Ve fakat hala içimdeki kar görmüş İzmirli yaşıyor. Her kar yağışında aynı edepsiz sevinç... Utanıyorum herkes endişelenirken ergen gibi coşmaya, “üff yaa yine mi kar!” diye alnımı kırıştırmaya çalışıyorum filan ama ı-ıh! Seviyorum seviyorum çok seviyorum!

Sevdiğim bir şey daha var: himself. Bu yüzden herhalde, karla iyi geçinsin istiyorum. Yavrum yine her sabah arabayı temizleyeceğim diye kendini paralamaya başladı, kıpkırmızı oluyor elleri, kar kol ağızlarından içeri doluyor filan. Çok tatsız… Cama ağzımı burnumu yapıştırıp türlü şebeklikler yapıyorum durumu kurtarmak için ama daha kökten bir çözüm bulmam gerektiğinin farkındayım. Bu arada aklıma bu manşonlu kar temizleme spatulası geldi. Birileri “amerikadangetirmieeş”, geçen yıl ilkbaharda görüp “aa ne güzel fikir!” demiştim. Gecikmeden yapıp paylaşayım, bütün himselflerin, herselflerin elleri sıcacık kalsın sabahları mademse ^^

THE INSPIRATION IS…
The snow finally made it to Ankara last week. It was about ten years ago that I moved to this cold snowy city with its continental climate (Alaska, anyone?), leaving the ever-so-sunny İzmir (weather-wise, California). Since then I went through all kinds of misery the snowy weather has to offer, lost control of my car over the thick ice layers, walked for hours for no other means of transportation was available, been late for work gazillions of times, couldn’t make it to the office, couldn’t make it back home, got stuck at the office, got stuck at home, got stuck at malls, ran out of gas in weathers that made it impossible to leave home to get more. Tried to warm up with tea-light candles’ flame, almost burned down the house (do NOT attempt to light them close together people, kerosene lights up! I’ve witnessed a bonfire on my dining table!)

I hate cold and all the misery it brings about, yes. Yet that Smyrnian girl inside me still does secret cheerful air punches when she sees cute white snowflakes floating. I am sensible enough to be ashamed of my teenage euphoria so I am careful to raise my eyebrows and murmur “Snow? Again?!” followed by an attempt at a facepalm that reeks of hypocrisy for the sake of those grown-ups who get all worried about the torture the snow is about the inflict on us. Yet I love love love it!

Something else I love love love is himself, you know. As of this week his mornings of agony, trying to clean the car of the excess snow has begun. Hands all sore and red, snow filling up his sleeves, very VERY unpleasant… I press my face to the windows and make faces I hope he finds funny, yet I knew I had to do something real to help his war against terror weather! Then I remembered this snow sleeve I saw at someone’s car. I remembered thinking “I could totally make it!”. Just wanted to share in case some himselves and herselves out there may want to give a try to keep their hands warm and cars clean.


MALZEMELER
• Su geçirmez kumaş (30 cm - kumaşçılar yönlendiriyor insanı, var böyle bir şey)
• İnce tabaka elyaf
• 1 cm kalınlığında lastik (maksimum 60-70 cm gidiyor - “don lastiği” tabir ederek çok büyük haksızlık ettiğimiz lastikler de olur)
• Polar (bundan da 30 cm yeterli – astar gibi kullanacağız)
• İğne-iplik, varsa dikiş makinesi, yoksa elde de dikilir, ben öyle yaptım, fazla bir numarası yok
• Kar temizleme spatulası

ADIM ADIM
• Su geçirmez kumaşınızı, elyafınızı ve polarınızı ikiye katlayın. Şablonu üstüne iğneleyip (veya benim gibi çizip) 1,5 cm dikiş payı vererek kesin.
• Su geçirmez kumaştan kestiğiniz parçaları düz tarafları birbirine bakacak şekilde üst üste koyun, önüne ve arkasına elyaf parçalarınızı koyun ve uzun kenarlar boyunca fotoğraftaki gibi dikin. Bir çeşit boru oluşturacaksınız. Dar ağızda elyaf olmasa daha iyi oluyor, o bölgeyi benim yaptığım gibi biraz kesebilirsiniz.
• Poları da aynı şekilde düz yüzeyleri birbirine bakacak şekilde dikin.
İpin Ucu: polar astar olarak kullanılacağı için şablondan biraz daha dar dikerseniz potluk yapmayacaktır.
• Su geçirmez kumaştan diktiğiniz “borunun” dar ağzı ile polar kumaşın dar ağzını birbirine resimdeki gibi dikin. Bu ağızlardan birinin etrafına buz kazıyıcınızı tutması için lastik geçirip düğümleyin, lastiği sabitlemenize gerek yok, alt taraf geniş olduğu için kaymıyor.
• Elyaf ve su geçirmez kumaşlı parçanın düzünü polar parçanın üstüne doğru çevirin.
• “Borunun” geniş ağızlı tarafında su geçirmez kumaşı içeri doğru katlayıp polara dikin. Lastiğin geçebileceği bir kanal bırakın ve lastik geçirin, lastiği istediğiniz sıkılıkta düğümleyip dikişi kapatın.
• Uygun bir yüksekliğe kürk dikebilirsiniz, kar taneleri, pullar, kurdeleler… Bi dakika ben bunu himselfe yapıyordum di mi? :D
• Ehöm, neyse… Buz kazıyıcı kar spatulanızı dar ağızdan geçirin, lastikli kısmı da kolunuza tam oturtun, hıh işte şimdi kazıyın camları!^^

Öpoorum!

Arabanın üstündeki kar yığınını mantığa davet ederken.
"Bak yavrum buz kazıyıcı eldivenle karşımda hiç şansın yok..."
A shot of me bringing the ice mass to reason,
"Look dear, you stand no chance against me and my ice scraper mitt..."























EQUIPMENTS
• Waterproof fabric (about 12”)
• Thin batting
• Elastic band of about half an inch in width and 25-30” in length
• Fleece (about 12”)
• Needle, thread, sewing machine if available (but really it’s not that big a deal, I did sew it with a needle)
• Ice scraper / mini snow shovel

STEP BY STEP
• Fold your waterproof fabric, batting and fleece in half (separately). Put the template over the folded pieces and cut around it with a seam allowance of about ¾”.
• Layer one piece of batting, two pieces of waterproof fabric right sides facing one another an done more piece of batting on top of each other and sew the sides together. You should have a kind of pipe shape one opening smaller than the other. You could cut the ends of the batting in the narrow opening to make it easier for the elastic band to work better.
• Sew the pieces of fleece together in the same manner, right sides facing each other.
Tip: Since the fleece is going to be your lining, keep the size of the fleece pieces a bit smaller than the waterproof fabric.
• Sew the narrow openings of the two “pipes” together and tie an elastic band around one of these openings so that it’ll grip around the handle of the scraper. You don’t have to sew anything to attach the elastic band, it will stay put.
• Turn the waterproof fabric and batting inside out over the fleece.
• To finish the sleeve of the mitt, fold the waterproof fabric over the fleece and sew, but be careful to leave a small canal for the elastic band to go through. Tie the elastic band as tight as you desire and close the seam.
• You could decorate the mitt by sewing on fur, velvet ribbons, rickrack, snowflakes and sequins… Wait a second, wasn’t the mitt supposed to be for himself ?!
• Umm, anyway… Slide your ice scraper through the narrow hole, make sure that the sleeve grips your arm firmly. Yep lookin’ good, you’re all set for the battle!

Kisses!

5 yorum:

  1. Ben yokken sen ne de güzel şeyler yapmışssın yuğğrum.. Keşkem Ankara'larda görüşseydik. Neyse kısmet bi dahaki sefere inşallah!
    Öpoooorum gözlerinden, o kardan üşüyen ellerinden! :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ^^ canıım hoşgeldin. de ankara'ya gelip bana haber vermemek?! tekrarlanmaması dileğiyle diyelim artık :)
      ben de çok çok öpoorum :*

      Sil
    2. facebookta car car bagırdım kızıım ilan ettim resmen herkeslere. napayım tilifon numaran vardı da ben mi aramadım :P Alla alla! Ama keske göreydin iletilerimi falan, bi menşın ataydın, buluşaydık, bi kaave içeydik :)) neyse kısmet diilmiş. söz ama bi daha gelirsem bloguna dev puntolarla yorum yazacagım :)

      Sil
    3. oyh doğrusun telefonum yok ki sende. bloga yaz, mail at söyle geldiğinde mutlaka! hiç bakmadım ki facebooka haftasonu... zaten fiona burdaydı, kahveler, fallar, olaylaa olaylaa, sen de olaydın iyiymiş :)

      Sil
  2. merhaba tesadüfen buldum sayfanızı ve bakındım da gayet güzel şeyler var ellerinize sağlık ....benimde bir blogum var eğer göz atmak ve sitem hakkında yorumlarınızı benimle paylaşırsanız çok çok çok mutlu olucam şimdiden teşekkürler...
    www.hamarathatunum.com

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...