21.12.2012

Yılbaşı Yastığı Yapımı - Christmas Cake Accent Pillow




Herkesin kendine göre anormallikleri var. Benimki(lerden biri) temalar ve tematik günler, dönemler… Belirli günler ve haftaları özel bir renk paletiyle bağdaştırın yeter! Aklımı yitiriyorum. 

Her sonbahar keskin hatları olmayan, yuvarlacık kenarlı, bembeyaz Ege evlerini; mavi cam boncuktan halhalları ve saçlarımdaki deniz tuzunu arkamda bırakamayıp depresyon bulutumu baş tacı yapasım geliyor. Bronz tenimin ve saçlarımın uçlarına doğru uzayan güneşten açılmış tutamların kendi kıyametlerine gidişini devasa bir hüzünle izliyorum. Kıştan nefret ediyorum, Ankara’nın bitmeyen karından, buzundan, donundan, soğuğundan tiksiniyorum. Ama yılbaşı ve beraberinde getirdiği sıcaklık ve yuva hissine AŞIĞIM! Aslında düşünüyorum da Avustralya’ya taşınmak fena bir fikir olmayabilir : )

24.12.2011 gecesinden kesinlikle temsili olmayan bir fotoğraf  ^^
The night of 12.24.2011. Mind you, it's an original photo! ^^
Arkadaşlarımın çoğu normal insanlar, bu dönemi benim kadar umursayan bir tane daha anormal yok mesela tanıdığım. Geçen yıl yılbaşında birlikte olamayacaktık. Güzel denk geldi, bir hafta önceki hafta sonu favoriler bendeydi : ) Biri uzun süre sonra New York’tan gelmişti, diğeri İstanbul’dan; yardımcı oyuncu olarak elmalı payımız ve sıcak şarabımız vardı; fonda devasa bir yılbaşı ağacı ve televizyondan bozma çıtırdayan bir şömine... Bir güzeldi ortam zaten, spontane güzeldi! İnsanın içini ısıtan geleneksel yılbaşı temalı film, mecburi “Bu bir noel mucizesiii!” klişesiyle bittiğinde fark ettik ki noel gecesine denk gelmiş bizim buluşma.

Sonra herkes ufak ufak yataklara dağıldı. Ev ağaçtan yayılan yumuşak ışıklarla usul usul parıldarken, şaraptan kollarım ağırlaşmış vaziyette bir yandan makyaj temizleme ritüelini yürütmekle, bir yandan da uykuya geçmekte olan caanım insanlara göz ucuyla bakıp mutlu olmakla meşguldüm –ki pencerenin dışında, sokak lambasıyla dev çam ağaçlarının altına yılın ilk karının kocaman kocaman taneler halinde yağmakta olduğunu fark ettim! Pencereye yapışıp görüntünün güzelliği karşısında omuzlarım düşmüş bir halde dikilirken diğerleri de ufak ufak doluşmaya başladılar pencerenin önüne. İki kişi-üç kişi derken yatak odasının penceresinin önünde bütün ev ahalisi hayran hayran (as opposed to aval aval!) gecenin köründe, yılbaşı temalı bir kartpostalı andırmaya başlayan görüntüye kilitlenmiş, durup dururken sevgi ve umutla ilgili iç açıcı düşüncelere dalmıştı (bi çeşit “öpüjem” state of mind!). Şimdi değerlendiriyorum da, “noel mucizesi” denen olguya en çok yaklaştığım an geçtiğimiz yıl olsa gerek…


Everyone has their antiques. Mine, among many, is a soft spot for themes and thematic holidays.

Every Autumn I get depressed, for I cannot let go of white Aegean houses with round edges, anklets made of blue glass beads and the fresh iodine scent in my hair easily. I feel sorry for my doomed suntan and highlights moving down my hair length to their inevitable end. I hate winter and all the misery Ankara’s never-ending snow has to offer. But I just LOVE Christmas time. Maybe I should move down to Australia to have my cake and eat it too! : )

Not many among my friends share my anomaly. Yet by a stroke of luck, I had very dear friends over on last Christmas Eve. One was visiting from New York, the other from İstanbul, and we had mulled wine and apple pie, not to mention the ginormous Christmas tree and the best fake crackling fireplace ever. After the traditional heart warming movie ended with the obligatory cliché of “It’s a Christmas miracle!” bottom line, everyone went to bed and the house kept glowing with the dim lights of the twinkling Christmas tree.  

Warm with the lightness of being among dear dear friends –and the wine, indeed– I was getting ready for bed. That’s when I realized that the first snow of the season was falling beneath the street light and the giant pine trees across my window. Make no mistake: they were HUGE snowflakes! While I was watching it snow, awe-struck and humbled by its beauty, I felt another fan approaching behind me, then another woke up to the echoes of our enamored murmurs in my small apartment, then another until everyone was standing in front of the window, which by now resembled a Christmas postcard, so peaceful in the dead of the night. It WAS a Christmas miracle, afterall…

NERDEN ÇIKTI?
Her yerdeler. Fiyatları 26,90 TL ile 62,50 TL arasında değişiyor. Neden bilmiyorum. Bir kartelleşme söz konusu olabilir piyasada. Ama hepsi yılbaşı temalı ve hepsi polar. Hiçbiri yalnızca kılıf değil; hepsi benim koltuğuma değil kendi kafasına göre ölçülerde ve hepsi sezon bittiğinde fazla yer kaplıyor.
Az yer kaplayan, zevkime göre renkte ve ebatta, ucuz bir çözüm aradım, buldum! Polar ve keçeden varolan yastıklarıma kılıf diktim bu ay, önümüzdeki ay da yalnızca kılıf depolayacağım : )

THE INSPIRATION IS...
They’re everywhere. Their prices vary between 14.99 $ and 49,99 $. I don’t know the exact reason. Could be an indicator of some secret monopolistic market behavior. But they’re all Christmas-themed and they’re all made of fleece. None are in sizes that suit anything but themselves and none are pillowcases only with no filling, thus taking up a LOT of wardrobe space when the holiday is over.

I wanted a solution for holiday themed sofa pillows that take up minimal stocking space, in colors that suit my current theme and in sizes that suit my sofa. Well I could sew pillowcases to existing pillows with fleece and felt, and save myself the money and way more precious wardrobe space. Man, do I love DIY!

ADIM ADIM
Figürü oluşturmak: Keçelerinizi şablona göre kesin ve sıcak silikonla yapıştırın. Carrefour’da çok tatlı pullar satılıyor bu aralar. Ben onların kar tanesi ve yıldız formunda olanlarından da serpiştirdim aralara. Bu dönem pırıltı candır!
İpin Ucu: Pullar sentetik malzeme olduğu için sıcak silikon değince şekilden şekle girebiliyor. Silikonu sıkıp 2-3 saniye üstüne üflerseniz (!), hem yapışkanlığı kaybolmayacak hem de pulların formu ve rengi bozulmayacaktır. Primitif değil, ad hoc!

Kılıfı dikmek: Yastığınızın her iki yüzü için polar kumaşınızdan iki ayrı parça kesin. Araya altın rengi biyeyi yerleştirip önce teyelleyin –ki makineye çekerken kaymasın sonra da dikin. Fermuarı da diktikten sonra keçeden hazırladığınız figürü dore iplikle yama yapar gibi iri iri dikip yastığı bitirin.
Son dikişler düzgün olmadı mı? Soran olursa benim yaptığımı yapın ve gözlerinizi devirip  “Şekerim, 1. İstanbul Tasarım Bienali’nden ilham aldım, yama dikişlerimde kusurluluk temasını işledim.” deyin ki sizi terzi değil tasarımcı olarak ansınlar :P


Öpoorum!




STEP BY STEP
The pattern: Cut your felt according to the template and use hot glue to stick the pieces together. Here in Turkey I find sweet little snowflake and star-shaped sequins in Carrefour. Carrefours are all around Europe but I’m not sure about America or Asia. Anyway, in this time of the year how hard can it be to find sequins, really? : )

Tip-o: Since the sequins are made of synthetic material they cannot take the heat from the hot glue. You can either sew them to place or do what I did: after putting a bead of hot glue blow on it for a couple of seconds before pressing the sequin on to save the color and the form. Primitive? No, rather ad hoc!

The pillowcase: Cut two separate pieces of fleece for the two sides of your existing pillow. Put the piping in between –I used gold, I love gold!–, baste and sew. Leave an opening to tuck the actual pillow in and attach a zip. Then sew the felt pattern over the fleece with big rough stitches as you would a patch –again, gold thread looks so cute!
Doesn’t look neat? If someone mentions your big stitches do what I do: Roll your eyes and say, matter of factly, “Honey, why of course I’ve been inspired by the 1st Istanbul Design Biennial, the theme for my patch stitches is imperfection. Duh!” So they’ll call you a designer, not a tailor :P



Kisses!

11 yorum:

  1. deco deniquo'nun üstündeki şapka! ^^

    YanıtlaSil
  2. Kesinlikle yastık yerine yastık kılıfı depolamaktan yanayım. Bunun yeni yılı var, sevgililer günü var, bahar cümbüşü var, yaz sıcağı var,Ooo var oğlu var :) Ellerine Sağlık çok sevimli olmuş. Template i çok beğendim. Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yastık çok kurnaz çok sinsi bişey, çaktırmadan evi ele geçiriyor...
      Tabi önce kafada bırakmak lazım da tabi ilk almaya başladığımızda havalı bişey zannediyoruz. Gençlere tavsiyem buna kesinlikle başlamasınlar!

      Esin, yastık terörüne karşı el ele verelim! Lütfen, bilinçlenelim! :P

      Ayak üstü avea reklamı da yaptım ya :D Sağolasın, beğenmene çok sevindim.:)

      Sil
  3. Ya ben el becerisi sıfır birisi olarak bu tip cicilere hep uzaktan bakıyorum... Valla düşünce güzel, uygulama süper, sonuç HARİKA! :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ederiim :) ama demesin öyle! bence kesin yapabilirsin, keçeleri sıcak silikonla yapıştırsan mesela hazır polar yastığa? ;)

      Sil
    2. Önce sıcak silikon nedir onu öğrenmeli :) Nereden bulacağımı bilmeli ve en önemlisi de temin edip bu hepsini birleştirmeliyim... Offff yazarken bile geldiler bana :D

      Sil
    3. yok bak gerçekten basit, elişi kağıdı ve uhu yerine keçe ve silikon çubuklarını ısıtan bi tabancaya ihtiyacın var, ki onu da bauhaus'tan büyük kırtasiyelere kadar her yerde bulabilirsin! denizincim yıldızıcım bak bir iki posta seni de dönüştürebilirim, her an challenge accepted moduna girebilirim :P

      Sil
  4. ölürüm! Benimle yaşasana sen! Ben bakarım, beslerim, severim seni. Olma mı??

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. canıım nasıl özlemişim! yaşarım tabi! besle, büyüt sev beni, mırrr ^^

      Sil
    2. Mırrrrrrrkk! <3 <3 <3

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...