4.01.2013

Yumuşak Kumaş Yatak Başı Yapımı – How to Make a Soft Upholstered DIY Headboard



ÖNCE - SONRA
BEFORE - AFTER


NERDEN ÇIKTI?
Yüksek lisansın ders dönemi biter de tez yazma dönemi başlar ve fakat öğrenci o tezin kendisi tarafından yazılacağını baştan tam olarak kavrayamaz ya. Hıh işte o talihsiz dönemdeydim. İzmir’e döndüm. Lisenin başında hilkat garibesi gibi bıraktığım ergen odamdan tiksindim ve yenilemeye niyetlendim. Çok zamanım vardı sonuçta, tez dediğin nedir ki, bir şekilde yazılırdı!

 Tabi bu dönemde yatakta kıvrılıp kitap okumak gibi bir lüksüm de vardı. Ve fakat o yatak başı yok muydu, beyinciğime kadar yükselip tam orada öne doğru atılıveren manasız profiliyle enseme enseme batan o namussuz yatak başı! Yenileme listesine birinci sıradan girmişti. Hem yatak başı dediğin pofidik, yumuşacık bir şey olmalıydı, tahta yatak başı ne demekti?!  
(Ne akla hizmetse artık) Karyolanın kendisine zarar vermemek mottosuyla yatak başını yükseltip yumuşak ve konforlu hale getirecek bir çözüm arayışından doğdu bu Laura-Ashley-stylah tatlılık!

THE INSPIRATION IS…
You know the phase when the lectures in a graduate program are completed and the only remaining part is the actual writing of the thesis; however the student does not initially realize that the thesis will not write itself and she’ll have to study day and night to get it completed in the last few months? Well I was in that hapless state of mind when it happened. I went back home and hated the adolescent monstrosity I called “my room” before I left for college years ago. I had to go for a major makeover. After all, I had all the time in the world; the thesis would eventually work out!

Needless to say, I also had the luxury of cuddling up with a book. Yet that headboard, that hard, spiky headboard, which kept pushing my cerebellum with its weird height, which kept crashing into my skull with its ridiculous ornamented profile ranked number one in my makeover list. Anyway, shouldn’t a headboard be all pillowy and cuddlesome? What is wrong with people who make hard wooden headboards anyway? 

I had to raise the headboard and make it soft and headworthy, but I had to keep the old headboard in place for I-cannot-harm-furniture-full-stop! So came to be this Laura Ashley-style beauty…

MALZEMELER
·  Sunta (eni yatağın eninde, boyu keyfinize kalmış)  
·   Tabaka elyaf (sunta ölçülerinin 6 katı kadar)
· Kumaş (döşemelik olmasına gerek yok, ben Amerikan bezi ve gömleklik kumaşta mutluluğu buldum)
· Zımba tabancası
·   İğne-iplik-tercihen dikiş makinesi

ADIM ADIM
İki kat tabaka elyafı suntaya resimlerdeki gibi zımbalayın. Benim elyafım yetmediği için tam olarak iki kat olamadı, başımın hizasını güçlendirmekle yetinmek zorunda kaldım.


Elyaflı sunta parçasını mevcut yatakbaşının önüne, karyolanın ayaklarına oturacak şekilde yerleştirip Amerikan bezinden suntayı ve eski yatakbaşını kaplayacak sıkı bir kılıf oluşturun. Resimde bu kılıfın teyelli hali var. Kılıfı dikip düzünü çevirin ve elyaflı sunta ile eski yatakbaşının üstüne geçirin.



Pembe-beyaz çizgili parça aslında mini bir nevresim gibi. İki tarafı kumaş, arada iki kat elyaf var. Yeni oluşturduğunuz yatakbaşının eninden beş cm kadar eksiltin, bu parçanın eni o olacak. Benim suntamın eni 90 cm’di, pembe parçanın eni 85 cm oldu. Boyu da suntanın boyunun iki katı olacak. 1 m yüksekliğinde bir yatakbaşı yaptığınızı düşünelim, 90 x 200 ölçülerinde bir “yorgancık” yapacaksınız. Fakat dikmeden önce bu yorganın kenarlarına fiyonk yapılacak kumaş parçalarını yerleştirmek gerekiyor. Aynı kumaştan 5 x 25 cm ebatlarında resimdeki gibi sekiz tane dikdörtgen parça dikin. Bu parçayı “yorgan”ın uzun kenarı boyunca (boyunun 200 cm olduğunu varsayarak yazıyorum) 45., 75., 125. ve 155. cm’lere gelecek şekilde aralara yerleştirin. “Yorgan”ın düzünde (dikerken iç tarafında) durduklarına emin olun. İkiye katladığınızda karşılıklı durup durmadıklarını kontrol edin ve bir kısa kenarı açık bırakarak üç tarafını dikin! Sonra düzünü çevirin, iki kat elyafı ölçünüze göre kesip yorgan kaplar gibi kılıfın içine yerleştirin. Açık olan kısa kenarı da dikerek kapatın.


Yatak başının üstüne resimdeki gibi yerleştirip kumaş parçalarıyla fiyonklarınızı yaptığınız anda yepyeni bir yatak başınız olacak. Şimdi yumuşak kahve (bu ara Nescafé’nin Café Parisien’ine bayılıyorum ben ama galiba Dolca da güzelmiş), güzel kitap (ben elimde Julia Quinn’in Bridgerton serisi gezdiriyorum bugünlerde, Jane Austen – Sophie Kinsella karışımı tatlı bir tarzı var ^^), güzel müzik (Ella? Louis? Frank? Dean? Herhangi biri!) üçlüsüyle yayılın yatağın üstüne, ooh yumuş yumuş yaslayın başınızı, ha şöylee : )




Öpoorum! 



EQUIPMENTS
· Plywood (its length should be the same as your current headboard, height is up to you)
· Batting (6 x plywood size)
· Fabric (doesn’t have to be upholstery, my plain white cotton and stripy shirt fabric worked just fine)
· Staple gun
· Needle-thread- preferably sewing machine

STEP BY STEP
Staple two layers of batting onto the plywood. I was a bit short of batting so I had to improvise.


Place the plywood in front of the existing headboard, resting on the bedstead and make a tight slip cover around the old headboard and plywood. The basting is shown in the pictures.  After stitching, turn the right side out and slip it on both of the pieces.


The pink-white stripy piece is like a mini quilt cover. It is a fabric envelope made of two pieces of fabric on each side and two layers of batting inside. Its length should be 2” smaller than the plywood and its height should be twice the plywood’s. Then place the two fabric pieces right side in, facing each other. Sew eight fabric strips of 2” x 16 “ to make the bows and place two on each side so they’ll meet when the mini-quilt is folded in half. Then sew around three sides of the fabric. Turn the right side out and cut two layers of batting to size. Place them inside the quilt cover and sew the fourth side close.

Put the quilt over the headboard, folding it in two and make the bows with the fabric strips to hold it in place: Voila! You got yourself a brand new headboard. Now I suggest you to grab a smooth coffee (I’m a fan of Nescafé’s Café Parisien these days, but I hear Dolco is nice too) and a good book (current obsession is Julia Quinn’s Bridgerton series, she’s Sophie Kinsella meets Jane Austen. Yes, that cute! ^^), turn up that radio (Ella? Louis? Frank? Dean? Bring it on!), cuddle up and get a kick out of your fluffy new headboard! 

Kisses! 


12 yorum:

  1. Harika olmuş. Bayıldım bu projeye. Mutlu pazarlar:))

    YanıtlaSil
  2. Ayyyyyyyyyy sen öpoooooooorsun ben bu güzellik karşısında erooooooorum!
    Ya o himself'e söyle, aklını başına devşirsin yoksa kaçırırım kızım seni!
    Benle yaşasana! Nooolur!
    Beslerim ki ben senii! <3 :))
    Ben daha çok öpoooooooooorum! O tatlı,pamuk elceğizlerine sağlık! Çok feciiiiii, aşırı aşırısı güzel ve keyifli olmuş laaaaaaaan! :))))))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok zevkli gerçekten (ama saçımı yeni boyadığımda üstüne titriyorum, o kısmı apayrı :D) Çok kolay ki bundan yapmak, azcık zımbalamaca, azcık dikmece, bütün hatları dümdüz, basit bir geometri sorusu gibi ! ^^
      mcuk mcuk!! :)

      Sil
  3. Bir süngeri kumaşla kaplayarak mı yaptın. Sonra da onu yatak başına tutturdun. Doğru anlamış mıyım? O kadar güzel olmuş ki Farklı bir dizayn ile ben de yapmak istedim. Çünkü çok ihtiyacım var böyle bir şeye. Temiz tutabilmek zor tabii. Kumaş sonuçta. Ancak yıkanınca temizlenir. O yüzden de yastık kılıfı gibi sabit olmayan bir kap olmalı. Bak, yine kendi kendime konuşup, konuşup yazıyorum. Nasıl yaptığını anlatsaydın keşke. Paylaşım için teşekkür ederim. Bir yığın fikir yükledin belleğime.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. anlattım anlattım, hem de bayağı fazla anlattım :) postun sonundaki devamı yazısına veya başlığa bi tıklasana, bütün sorularının cevaplarını bulacaksın, söz! :)

      Sil
  4. Deniz hanım merhaba:)

    Ben blogunuzla yeni tanıştım ama şu anda bayılmış bulunuyorum:) Yatak başı gerçekten çok güzel ve dinlendirici... Gerçekten çok ama çok beğendim:) Sizi tebrik ederim...:)

    Didem

    YanıtlaSil
  5. Çok çok teşekkür ederim :) Hoşgeldiniz, her zaman beklerim :)

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...